Cocoonababy avvänjning…

Nyfödd Luna i sin älskade maddrass

Sedan Luna kom hem från sjukhuset har hon sovit i en cocoonababy maddrass och hon verkligen älskar den. De första två månaderna sov hon mellan 23 och 09 men undantag för 1-2 uppvakningar för mjölk. Vid 2,5 månaders ålder började hon sova från dess att vi nattade henne vid 20 till ungefär 09. Hon vaknade till några gånger efter åtta för att få nappen igen men sen sov hon fram till 06-tiden innan hon ville ha mjölk igen. Det var så skönt och vi visste att vi var lyckligt lottade.

För tre dagar sen så bäddade jag om i gästrummet till oss och gjorde i ordning hennes spjälsäng. Det var dags att byta rum och säng. Man ska bara använda cocoonababy fram tills att bebisen lärt sig rulla på sidan (3-4 mån) och eftersom att Luna har kunnat vända sig i säkert en månad och nu dessutom är nära att rulla över på magen så kände jag att det var lika bra att dra av plåstret. Nu känns det som att vi är tillbaka på ruta ett igen. Hon somnar runt 20 som vanligt men vaknar upp efter en timme och illvrålar i 10 min till en timme. Sen är hon klarvaken och vill inte gå och lägga sig igen förrän runt 22.30-00 tiden. Och sover gör hon inte ordentligt heller. Igår kväll vaknade hon exempelvis kl. 1 för mjölk och sen 3,4 gånger till fram till klockan tre för nappen.

Jag ska inte klaga, det har bara gått tre nätter och det tar garanterat tid att vänja henne (plus att hon precis åkt på min förkylning med hosta). Men jag blir så ledsen att det gick från att vi hade världens bästa rutin och hon sov så himla bra till det här. Igår var nog den värsta natten någonsin för henne. Värre än när hon var nyfödd och värre än när hon hade feber.

Men det kommer bli bra igen är jag övertygad om. Jag sover i alla fall bättre, trots färre timmar, nu när hon sover i en säng som är mer säker för hennes ålder. Och jag ångrar inte en sekund att vi köpte cocoona baby. Sömnen de första veckorna efter förlossningen är så mycket viktigare än vad sömnen är nu. Och vem vet, hon kanske går tillbaka till sina braiga rutiner igen om bara några dagar!

Leave a Comment